Kitap Değerlendirme : GECE YOLCULARI “Gordios’un Gizemi”

 


GECE YOLCULARI  “Gordios’un Gizemi”

 Murat YILDIZ

Yazar Murat YILDIZ’ın Gece Yolcusu olarak aramıza hoş geldiniz davetiyle okudum bu kitabı. Yazarın sorusuna binaen cevabım : “ Bu  gece yolculuğu en güzel yollara, en güzel şekilde, en gizemli heyecanlarla gerçekleşecekse  neden olmasın dedim. Okul çağında bir gencin yerine koydum kendimi , o heyecanı hissede hissede satırlarda gezindim.  Aklımda cevapsız sorular da oluşmadı değil. Zaman zaman kendimce cevaplar buldum.

Sahi Sevgül’e ne olmuştu? Aynadaki siluetinin yok olması , gölgeler , gizemler, gece yarısı yasak binada yanan ışıklar, arkeolojik kazılarda çıkan tabletler, çivi yazısı ile yazılıp gizlenen semboller… Yüzyıllar önce Gordios’ta yaşayan kişilerin bugün aynı okulda çalışan müdür ve Bay Filch’e  genetik benzerliğinin sebepleri nelerdi ? … ve niçin yangınların tarihlerinde gizemli sayılar hep aynı sayıyı işaret ediyordu. Acaba bu yangınlar özel bir günün yıldönümü olabilir miydi? Yangınları çıkaranların  gölgesi kaybolanlarla bir alakası var mıydı Gordios Yibo’da..?

Kitabın başında okuyucu merak ediyor, yazar burada dikkat çekme yöntemini sonuna kadar kullanmış, acaba bir okul ne kadar gizemli olabilir, bir yatılı okulda ne türden bir gizem olabilir ki , eser sürükleyici olsun, okuyanı çeksin hikayenin içine , insan sormadan edemiyor.

İlk önce klasik disiplinli bir okul müdürü karakteri karşılıyor bizleri; kuralları olan, kurallara harfiyen uyulmasını isteyen, hata kabul etmeyen, hata yapanın asla affedilmediği ve hata yapanın cezasını bildiği. Tabii ki her disiplinli müdürün yanında olması gereken sağ kolu gizemli Bay Filch. Onunla ilgili fazla ayrıntıya girmek istemiyorum okuyunca sizler de onunla ve okul müdürüyle ilgili gizemleri fark edeceksiniz.

Öğrenci karakterleri açısından bakıldığında bu kadar disiplin ve düzenin olduğu bir okulda her ne kadar her şey müdür ve Bay Filch’in kontrolü altındaymış gibi görünse de illaki kuralları kendine göre gevşetecek küçük de olsa gizli işler peşinde koşacak baskın ana karakterlerin varlığı okuyucunun da olmasını istediği türden doğal bir sonuçtur. Çünkü onlar, Gece Yolcuları. Akıllarına takılan konularda tüm meraklarıyla ve farklı özellikleri bakımından diğer öğrenci grubundan ayrılıyor. Onların ortak özellikleri ise meraklarını cesaretleriyle yoğuran bir mizaca sahip olmaları ve sıkı dost olmalarıdır.

Gece Yolcuları , parçaları birleştirme , bütüne ulaşma, birlikte uyumlu çalışabilme, grup çalışması, beyin fırtınası araştırma yapabilme , sonuca ulaşma ve onun kritiğini yapabilme becerileri okuyucuya bir ders niteliğinde kazanım sunmaktadır.

Bölgede sık sık arkeolojik kazıların yapılması müzenin okul içinde bulunması sebebiyle sorumlu arkeologların zaman zaman Gordios Yibo’yu ziyaretleri ayrı bir hava katarken müdür beyin de okul disiplinine ilişkin kaygılarında ve kuralları uygulama baskısı öğrenci üzerinde hissettiriliyor.

Tabii ki Gordios Yibo binlerce yıllık geçmişe sahip bir coğrafyada kurulmuş olması bakımından yer betimlemesi olarak özel bir yere sahip bir okul. Anadolu ve merkez teşkilatlarda belki de bu donanıma sahip bir okul yoktur. Altı bina ve gözetleme kulesinden oluşması farklı bilim dallarına uygun uygulamalı derslerin işlenmesi, arkeolojik kazılardan çıkarılan tarihe tanıklık eden eserlerin bulunduğu Gordios Müzesi binasının okul içinde bulunması bölge eğitimi, tarihi ve kültürünün derinliği bakımından da bahsedilmeye değerdir.

Öğretmen tiplemelerinde ise nevi şahsına münhasır, alanında yetkin bir personel profili gözlemlenebiliyor ancak öğretmenlerle ilgili  gereğinden  fazla ayrıntıya yer verilmiyor ve ders adlarının hoşluğu dikkat çekiyor mesela Antik Sanatlar, Antik Uygarlıklar…

Arkeolojik kazılarla ilgili bazı bilgilerin Gece Yolcuları tarafından duyulması , Kral Midas’ın anıt mezarının hala bulunamaması onlarda merak ve araştırma duygusunun yoğunlaşmasına , okulda gizemli olayların baş göstermesiyle ; korku , cesaret, merak duygularına kapı aralamıştır. Devam eden olaylar silsilesi okuyucuyu kendine bağlamayı başarmıştır.

Kitap genelinde hatasız bir söz dizimi  ve yazımı dikkat çekerken bir kuyumcu titizliğiyle kurgulanmış, kelime dağarcığı ve düzgün Türkçeyle kaleme alınmıştır.

Okunması, öğrenciye yönelik konusu, sürükleyiciliği ile okuyucuyu çeken Gordios’un Gizemi Türk Edebiyatında yerini alma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir yapıt.

Yazarın eğitimci oluşu, konuya hem eğitimci bakış açısı hem de kullandığı kişi adlarının güncelliği ile zamanlar arasında zamanda yolculuk yaşatması, okul ortamı betimlemeleri ve özellikle yatılı bir okulda yaşanabilecek sınırları zorlayan metin kurgusu bu yaştaki okuyucuları daha çok içine çekiyor ve merak duygusunu zirveye taşıyor. Bu açıdan da yazar Murat Yıldız’ı tebrik etmek lazım, ilk kitapta bu başarıya ulaşmak her yazara nasip olacak türden değil.

Kitap, dizgisi, kapak tasarımı ve görseli ile hikayenin başlıkları ile tutarlı bölümlerden oluşuyor. Bu bölümlerdeki kişilerin içsel betimlemeleri ve başlı başına doğru kurgusuyla alkışı hak ediyor. Metin içindeki özlü sözlerle okuyucuda istendik olumlu etki yaratılmış. Hikayenin başarılarla sonuçlanması okuyucuya bir rahatlama, ferahlık ve huzur veriyor.

Sözün özü Gece Yolcuları “ Gordios’un Gizemi” ortaokul çağı çocuklarına özellikle 7 ve 8.sınıf öğrencilerine kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap .

Bir yerde okumuştum : “ Bir kitap okudum, hayatım değişti.”  Neden bu kitap Gece Yolcuları olmasın. Acaba Sevgül’e ne olmuştu, günlüğünde daha ne  gizemli şekil ve ifadeler vardı, Kral Midas’ın mezarıyla tüm bunların bir alakası var mıydı ? -Bilinmez.

Artık ben de aklında gizemli sorulara cevap arayan bir gece yolcusuyum.

Okuru bol olsun.

 

Mesut YAZANEL


Kitap AdıGece Yolcuları Gordiosun Gizemi
YazarMurat Yıldız
YayıneviParana
Hamur Tipi2. Hamur
Sayfa Sayısı214
Ebat13,5 x 21
İlk Baskı Yılı2021
Baskı Sayısı1. Basım
DilTürkçe
Barkod9786257234221

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DAYIKAN “Bir Mitolojik Masalımsı”

BİR ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KARŞILARKEN

AK ANAMIN HEYBESİ- HİKAYELER (Değerlendirme)